Soorten en afmetingen
Pallets – ze zijn er in verschillende soorten en maten
Welke soorten pallets zijn er?
Pallets, ze zijn er in zoveel verschillende uitvoeringen en maten dat het maken van de juiste keuze soms lastig is. Daarom hebben wij de belangrijkste informatie op deze pagina voor u samengevat. Twijfelt u nog over welke pallets het beste bij uw onderneming passen, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze.
De bekendste types pallets
De meest voorkomende types pallets zijn de europallet, de blokpallet, de displaypallet en de chemische pallet.
Europallet
Meest gangbaar in Europa is, de naam zegt het al, de europallet. Met een standaardafmeting van 80 x 120 cm de meest gebruikte pallet in Europa en in de transportsector. De pallet voldoet qua afmetingen en specificaties aan de norm van de European Pallet Association (EPAL). De europallet is geschikt voor het dragen van 1500 kg tot 2000 kg en is herbruikbaar.
In hetzelfde formaat als de europallet zijn er ook eenmalige pallets. Deze pallets voor eenmalig gebruik variëren in de categorie ‘licht’ met een draagvermogen van ongeveer 400 kg tot ‘middelzwaar’ met een vermogen om ongeveer 900 kg te dragen.
Blokpallet
De stevige blokpallet is geschikt voor palletstellingen. Hij is opgebouwd uit blokken hout. De standaard afmeting is 100 x 120 cm en hij is verkrijgbaar in diverse uitvoeringen. Het draagvermogen varieert per type tussen de 400 kg en 1500 kg. Na de europallet de meest gebruikte pallet in Europa en wereldwijd zelfs de méést voorkomende pallet.
Displaypallet
Deze pallet is er in 3 verschillende standaardmaten (40 x 60 cm, 60 x 80 cm en 80 x 100 cm). De displaypallet kan tot 750 kg dragen. Hij is breed inzetbaar en wordt veel gebruikt binnen de detailhandel als unit om producten direct op de winkelvloer te plaatsen. In de papierindustrie is deze pallet ook een veelgebruikt type.
Chemische pallet (CP pallet)
Deze pallets zijn speciaal ontworpen voor transport binnen de chemische industrie. Er zijn 9 types pallets, de CP1 t/m de CP9. Door de hoge draagkracht zijn dit soort pallets zeer geschikt voor zware vrachten. De afmetingen variëren van 80 x 120, 100 x 120, 114 x 114, 110 x1 30 en 76 x 114 cm.
Van welk materiaal is een pallet gemaakt?
Net zoals de uitvoering divers kan zijn, geldt dit ook voor het materiaal waar de pallet van gemaakt is. Hout, kunststof en metaal zijn de meest gebruikte materiaalsoorten. Daarnaast worden er tegenwoordig ook pallets gemaakt van karton, houtvezel en piepschuim. Hier vertellen we meer over de meest voorkomende materiaalsoorten; hout, kunststof en metaal.
Houten pallets
Houten pallets zijn geschikt voor gebruik in diverse industrieën. Ze zijn stevig en kunnen buiten staan. Het grote voordeel van houten pallets is dat ze eenvoudig te recyclen zijn. Ook schade is vaak gemakkelijk en snel te verhelpen. Dat maakt de pallet geschikt voor een tweede, derde of zelfs vierde leven. Omdat europallets ook nog eens voldoen aan de eisen van EPAL op het gebied van duurzaam gekapt hout, is hij populair in gebruik.
Kunststof pallets
Voordeel van een kunststof pallet is zijn gewicht; hij is vaak minder zwaar dan zijn houten variant. Daarnaast is kunststof een veel gekozen materiaal als het om vervoer van vloeistoffen of voedingsmiddelen gaat, omdat kunststof makkelijk te reinigen is. Omdat ze beter bestand zijn tegen weersinvloeden, gaan ze langer mee dan de houten versie. De meeste kunststof pallets worden gemaakt van gerecycled materiaal en het grootste gedeelte van de pallets die afgedankt is, wordt hergebruikt.
Metalen pallets en gitterboxen
Metalen pallets zijn stevig, hebben een hoge draagkracht en een lange levensduur. Ze zijn gemaakt van staal, aluminium of een combinatie hiervan. Een nadeel van metalen pallets is het gewicht, dat maakt ze duur om te maken en te vervoeren.
Gitterboxen, of gitterboxpallets, zijn draadcontainers van metaal. Omdat gitterboxen een sterke kooiconstructie hebben, zijn ze zeer geschikt voor het transport van zowel zware lading als losse stuks. De enorme draagkracht van de gaascontainers maakt ze geschikt voor bulkopslag. Voordeel van een gitterbox is dat hij stapelbaar is, dit werkt ruimtebesparend. De opgeslagen goederen worden door de stalen wanden van de box beschermd tegen beschadigen. Onze gitterboxen zijn geproduceerd volgens de EPAL UIC Norm 435-3, dat betekent dat ze, net zoals de europallet, onderling uitwisselbaar zijn tussen bedrijven.
Naast onze standaardpallets, zijn wij ook gespecialiseerd in het maken van maatwerkpallets, -kisten en -kratten. Door onze ISPM15 certificering, kunnen wij wereldwijd transport garanderen.
Gebruikte of nieuwe pallets kopen?
Wij hebben een zeer uitgebreid assortiment nieuwe of gebruikte pallets. Informeer bij onze klantenservice naar de vele mogelijkheden. Wij zijn telefonisch te bereiken op telefoonnummer (0315) 617 799 of via mail: info@apc-pallets.nl. U kunt ook ons contactformulier invullen.