Stadsmijn Achterhoek

“Die afvalberg moet kleiner”

Duurzaam omgaan met materiaal én personeel. Dat is wat Stadsmijn Achterhoek doet. “Hierbij werken we zoveel mogelijk samen met partners die er net zo over denken,” zegt projectleider Evert Berentschot van Stadsmijn Achterhoek. APC Pallets is zo’n partner.

Stadsmijn Achterhoek is met behulp van ‘founding partners’ Rouwmaat Groep, WAM&VanDuren Bouwgroep en Stichting Aktief Groep eind 2020 opgericht. “We halen materialen in bruikbare staat uit oude panden en nemen reststromen van bedrijven in. Via een fysieke marktplaats worden de materialen gereed gemaakt voor hergebruik. Het liefst met een hogere of betere functie dan het had. Dit doen we zoveel mogelijk met medewerkers van Stichting Aktief,” vertelt Evert.

‘werkfit’

Bij Stadsmijn Achterhoek worden medewerkers van Stichting Aktief weer ‘werkfit’ gemaakt. Ze leren in 1 tot 1,5 jaar bij Stadsmijn Achterhoek veel technische vaardigheden bij, met als doel hiermee (weer) de stap naar een betaalde baan te maken. “In ca. 40% van de gevallen lukt dit. Dat geeft veel voldoening. We werken met twee ervaren vakmannen op de werkvloer, die de medewerkers van Stichting Aktief de kneepjes van het vak bijbrengen. Hierbij staat de sociale begeleiding in samenwerking met Stichting Aktief ook hoog in het vaandel” gaat Evert verder, “Het ideaal dat we hebben, een circulaire economie voor zowel materialen als mensen, is het belangrijkste. We willen hiervoor niet afhankelijk zijn van subsidies. Om dit te kunnen bekostigen verkopen we daarom onze bouwkringloopmaterialen en -producten voor een eerlijke prijs, want we moeten als BV uiteindelijk wel ‘zelf de broek op kunnen houden’. Én die eerlijke verkoopprijs ligt vaak een stuk lager dan de nieuwprijs, waardoor het voor onze afnemers wel heel erg makkelijk wordt duurzaam in te kopen!”

Welkome partner

In Bart Wensink van APC Pallets is een welkome partner gevonden. Het contact kwam tot stand na een oproep van Bart via LinkedIn. APC heeft wekelijks een retourvracht met gebruikte industriële kisten en Bart was hiervoor op zoek naar een (her)bestemming. Evert maakte een afspraak: “Onze ketensamenwerkers moeten de bewuste drive hebben dat de bedrijfsvoering duurzamer kan. Bart heeft dat. Hij denkt nuchter na. Hoe kan het beter én zo efficiënt mogelijk?”.

De wekelijkse retourvracht met gebruikte industriële kisten wordt nu gelost bij Stadsmijn Achterhoek in Groenlo, waar het voorheen terug ging naar APC Pallets in Terborg. “De goede worden van de beschadigde kisten gescheiden door medewerkers van Stichting Aktief. Hier zitten echt goede kisten en kratten tussen. Deze hergebruiken we met dezelfde bestemming, maar er worden op verzoek ook allerlei creaties gemaakt. Zo hebben we er voor een klant bloembakken van gefabriceerd. Ook worden ze hergebruikt als composttoilet. De kisten en andere producten bieden we aan op onze webshop. Door de goede kisten opnieuw toe te passen wordt de levensduur verlengd, wordt de stort van afvalhout verminderd en is er minder nieuw hout nodig. De beschadigde kisten worden apart door firma Rouwmaat Groep ingezameld op ons terrein. Zij zijn onze buren dus dat scheelt weer een rit voor in dit geval APC.”

“Zo duurzaam en efficiënt mogelijk”

Bart Wensink: “We willen het zo duurzaam en efficiënt mogelijk doen. We laden regelmatig de kisten voor hergebruik om ze te transporteren naar de afnemers van Stadsmijn Achterhoek. We zijn toch in Groenlo om te lossen, dus dan kunnen we de verkochte kisten net zo goed weer laden.” Evert vult aan: “Bart gelooft in een duurzame omgang van materialen. Het uitgangspunt is duurzaamheid en dan bekijken hoe dit zo efficiënt mogelijk kan. Dat is precies waar onze samenwerking op geënt is. Iedereen binnen de keten heeft er wat aan. Het transport naar onze klanten is daar een voorbeeld van.”

Beide partijen komen regelmatig bij elkaar om te sparren over meer slimme en verantwoorde samenwerkingsvormen. “Vroeg of laat komt er een nieuw initiatief uit, daar ben ik van overtuigd,” sluit Evert af.

Zowel Stadsmijn Achterhoek als APC Pallets werken graag met ketensamenwerkers die bewust met de circulaire economie bezig zijn: “Die afvalberg moet kleiner.”

Geïnteresseerd of eens sparren? Neem contact op.

Informeer naar de mogelijkheden

Maatwerk oplossingen

Producten die niet op een standaard pallet passen. Pallets die niet van achter in de trailer worden geladen. Allerlei moeite-, geld- en tijdrovende klussen die wij graag voor u oplossen. Samen met u bekijken we uw situatie. Met ons team dragen we een passende oplossing aan.

Meer info over maatwerk